Mała czarna a zdrowie. Wróg czy przyjaciel?

Większość  z nas nie wyobraża sobie dnia bez choćby jednej filiżanki tego pobudzającego napoju.  Codziennie miliony ludzi na świecie raczą się przysłowiową małą czarną. Jaki wpływ ma ten zwyczaj na nasze zdrowie?  Dane płynące ze świata nauki nie są tak jednoznaczne jak mogłyby się wydawać. Powszechnie uważa się, że umiarkowane picie kawy w postaci 3-4 filiżanek w ciągu dnia przez zdrowe osoby może wywoływać efekt neutralny lub lekko korzystny.

Naukowcy z Uniwersytetu w Ulster dokonali kompleksowego przeglądu literaturowego aby zbadać potencjalne korzyści i zagrożenia związane z piciem kawy.  Piśmiennictwo przeglądano w kategoriach: śmiertelności całkowitej, chorób układu krążenia, nowotworów, zaburzeń metabolicznych, neurologicznych i żołądkowo jelitowych. Dane z 1277 badań z okresu od 1970 roku wykazały, że korzyści zdrowotne (lub efekt obojętny) przy 3-4 filiżankach dziennie spożywanych przez osoby dorosłe wyraźnie przewyższają ryzyko dla większości kategorii.

O jakich korzyściach mowa? Część badań wykazała, że konsumpcja kawy zmniejsza ryzyko umieralności całkowitej i z powodów sercowo-naczyniowych. Co więcej, 3 filiżanki po 250ml na dzień przez 4 tygodnie mogą zmniejszyć pobór kalorii przez wpływ na hormony sytości – greline i serotoninę. Wykazano również, że ze spożyciem kawy wiążę się obniżenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2. Kawa wpływa pozytywnie na szereg zaburzeń neurologicznych (lub zmniejsza ryzyko wystąpienia) takich jak Parkinson czy zaburzenia poznawcze.

Znacząca większość dostępnych prac opiera się na badaniach obserwacyjnych co wpływa na brak możliwości konkretnego ustalenia stosunku ryzyka do korzyści. Niemniej jednak, praca ta rozwiewa pewne mity związane ze szkodliwością tego napoju.